Hans Hammer Andersen
Det er en særlig form for stilhed, der opstår, når en leder sidder over for en kandidat, som tydeligt er dygtigere end én selv på et område. Ikke fordi man føler sig truet – nødvendigvis – men fordi det vækker en række komplekse og ofte modstridende tanker. At rekruttere nogen, der kan mere, ved mere og måske vil mere, stiller krav til både mod, selvindsigt og strategisk klarsyn. Her er en gennemgang af de overvejelser, der kan fylde hos ledere i netop sådan en situation.
Selv de mest erfarne ledere kan få et stik i maven ved tanken om at bringe nogen ind, som potentielt kan overskygge dem. Nogle ledere kan frygte for deres egen stilling. Men det skyldes oftere, at man tror, at balancen i teamet kan ændres. Hvem vil medarbejderne se op til? Hvem vil blive lyttet mest til?
Disse tanke er normale. Men det er vigtigt at skelne mellem ego og strategi. Man skal ikke være bange for at miste sit job. Man er jo summen af de medarbejdere man har på sit team. At miste "kontrollen" er ikke det samme som at miste lederskab. Gode ledere skaber plads – de tager den ikke.
Et andet spørgsmål, der melder sig, handler om indhold og motivation. Hvis kandidaten har tungere faglighed end dig, kan du så tilbyde et miljø, hvor de ikke keder sig? Kan du sætte ambitiøse nok mål? Eller risikerer du at ansætte en stjerne, som hurtigt bliver demotiveret?
Denne bekymring er ofte sund. Den får dig til at tænke over, hvordan du skaber en rolle, der passer til den rette – og ikke bare til dit nuværende billede af organisationen.
Dygtige mennesker stiller spørgsmål. De tænker selv. De vil forstå, hvorfor tingene er, som de er – og foreslår gerne andre veje.
Her opstår et af de vigtigste spørgsmål: Er du klar til at blive udfordret? Hvis svaret er nej, er det værd at spørge sig selv, hvorfor. Hvis svaret er ja, er det næste spørgsmål: Hvordan vil du håndtere det? Svaret ligger i din ledelsesstil – og din evne til at facilitere snarere end at dominere.
Denne tanke er afgørende – og ærlig. Er du klar til, at læringen ikke længere kun går én vej? At du bliver klogere af dine medarbejdere – og ikke kun på dem?
For mange ledere bliver dette en slags identitetstest. Det kræver en leder, der har flyttet sit fokus fra at skulle være den klogeste i rummet til at skabe det bedste rum for klogskab.
Ved rekruttering af Chief Information Officer (CIO) eller CSO'er, kan du som leder stå over for en identitetstest. Er du klar til, at læring går begge veje? Succesfulde ledere flytter fokus fra at være den klogeste til at skabe rum for klogskab.
Når alt kommer til alt, handler ledelse ikke om at være den bedste til alt – men om at få det bedste frem i andre. De mest succesfulde ledere er dem, der tør omgives af mennesker, som er dygtigere end dem selv, og som formår at sætte deres talenter i spil uden frygt.
Det kræver mod, selvindsigt og tydelig rolleforståelse. Og det begynder allerede i rekrutteringssituationen – i det øjeblik, du sidder over for kandidaten og mærker, at de kan noget, du ikke kan.
1. Accepter og anerkend forskellighed: Erkend, at ledelse ikke handler om at være den klogeste, men om at sætte retning, fjerne barrierer og få andre til at lykkes. Vær ærlig omkring dine egne styrker og svagheder.
2. Vær tydelig om formål og retning: Dygtige medarbejdere trives bedst med klare mål og rammer, men frihed til at løse opgaven selv. Kommunikér formål og forventninger tydeligt.
3. Stil gode spørgsmål – og lyt: Du behøver ikke kende svaret. Stil nysgerrige, strategiske spørgsmål, og giv dine eksperter plads til at brillere. Din rolle er at skabe klarhed og prioritere, ikke nødvendigvis at have løsningen.
4. Skab psykologisk tryghed: Det skal være trygt at sige dig imod eller præsentere en idé, du ikke forstår i første omgang. Vis, at du værdsætter faglighed frem for hierarki.
5. Facilitér samarbejde på tværs: Brug din ledelsesposition til at bygge bro mellem stærke profiler. Skab fora, hvor viden deles, og hvor teamet arbejder mod fælles mål.
6. Uddelegér med tillid – og følg op: Giv ansvar – men uden at fralægge dig ledelsesrollen. Følg op med respekt og nysgerrighed, ikke kontrol.
At lede mennesker, der er dygtigere end én selv, kræver modenhed, selverkendelse og ledelsesmæssig sikkerhed. Men det er netop i dét felt, at de stærkeste teams og mest bæredygtige resultater opstår. Som leder er din vigtigste opgave ikke at være den bedste til alt – men at få det bedste frem i andre.
Hammer Andersen består af 5 forretningsenheder; Commercial, Digital, Executive, Finance & Admin og Industrial.
Hammer Andersen startede i 2006 og har placeret mere end 2500 mennesker på alle niveauer.
Vi rekrutterer primært i Danmark. Vi har også rekrutteret i Sverige, Norge, Finland, Holland, Tyskland, Frankrig, England, USA, Canada, Sydamerika og Australien.
Hammer Andersen har stærke kundereferencer og blev 2 år i træk udnævnt til Danmarks bedste rekrutteringsvirksomhed. (Supana kundemåling)
© Copyright . Hammer Andersen – Design by DAN®